της Ελλάδας. Αν συνεχίσουν να ασκούν τέτοιου είδους πιέσεις τότε κινδυνεύουν να κάνουν κομμάτια την Ευρωζώνη, κάτι που θα... είναι καταστροφικό για τους ίδιους και την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στο αδύνατο και να βρουν ένα τρόπο να ανακουφίσουν την Ελλάδα από τα χρέη της».
Η προσφορά της Τρόικα προς την Ελλάδα για να «ξεκλειδώσει» η τελευταία δόση του πακέτου στήριξης, χαρακτηρίζεται από το άρθρο ως «τοξική». Καθώς οι δανειστές ζητούν περαιτέρω μειώσεις και μέτρα που δεν θα έχουν καμία θετική ανταπόκριση. Αντιθέτως, σημειώνει το άρθρο, θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια και είναι βέβαιο πως θα αποτύχουν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται και ενδέχεται να αντικαταστήσει τον μετριοπαθή Σαμαρά, σημειώνει το άρθρο.
Στη συνέχεια παραθέτει τα επιτεύγματα της Ελλάδας κατά τα τελευταία πέντε χρόνια με κυρίαρχο το πρωτογενές πλεόνασμα που το χαρακτηρίζει «σπάνιο κατόρθωμα». Ωστόσο, αναφέρει πως η δημοσιονομική συμπίεση έχει πλήξει την οικονομία της χώρας. Η παραγωγή έχει μειωθεί περίπου στο 1/5 και η ανεργία είναι πάνω από το 25%.
Ένας ακόμα γύρος λιτότητας θα ανακόψει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα αυξήσει τους κινδύνους. Η λιτότητα απλώς δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που εμφανίζει η Τρόικα. Αν η ανάπτυξη συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς και το κόστος δανεισμού είναι διαχειρίσιμο, τότε η ελληνική κυβέρ4νηση θα μπορεί να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα κοντά 7.5% του ΑΕΠ στα επόμενα 15 χρόνια, κάτι που καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει καταφέρει να το κάνει πράξη.
Συνεχίζει το άρθρο του Bloomberg: «Εάν συνεχιστεί η λιτότητα, τότε θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως θα δοθεί τέλος στη δημοσιονομική πειθαρχία. Η ζημιά, όμως, δεν θα σταματήσει εκεί. Το σύνολο του ευρωπαϊκού σχεδίου θα κινδυνεύσει. Ο Τσίπρας είναι πρόθυμος να προκαλέσει, μονομερώς, απώλειες στους πιστωτές. Τις εξελίξεις αυτές παρακολουθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε Ισπανία και Πορτογαλία. Αν οι αγορές αρχίσουν να φοβούνται πως έρχεται ένα κύμα αθέτησης υποσχέσεων, τότε η προκύπτουσα αναταραχή θα μπορούσε να ωθήσει ολόκληρη την Ευρώπη σε νέα κρίση. Είναι ευρέως κατανοητό πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεγάλος μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί. Αν γίνει μεθοδευμένα θα υπάρξουν οι ελάχιστες παράπλευρες απώλειες. Αν γίνει άτακτα, το κόστος θα είναι μεγάλο. Η Γερμανία και η Γαλλία οφείλουν να δείξουν το δρόμο. Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσουν την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόσο θα μειωθούν οι πιθανότητες για χειρότερες συμφορές».