Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας
Τα 21 Δις ευρώ πραγματικού χρήματος του EFSI, θα δημιουργήσουν 315 Δις νέων επενδύσεων στην ΕΕ κατά τον κ.ο Γιούνκερ !!!
Τότε κ.ε Γιούνκερ, γιατί αντίστοιχα με 6-8 Δις ευρώ δεν δημιουργήθηκαν 100 τουλάχιστον Δις νέων επενδύσεων στην Ελλάδα της κρίσης, την ώρα που έχουν επενδυθεί τουλάχιστον 200 Δις για τη διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ;;;
Διατείνεστε ότι μπορείτε να σώσετε όλόκληρη την ΕΕ με 21 μόλις Δις, την ώρα που αποτυγχάνετε σταθερά επί 5 ολόκληρα χρόνια να σώσετε την Ελλάδα, παρά τα 200 τουλάχιστον Δις που σπαταλήσατε για το σκοπό αυτό, με τα οποία μάλιστα χρεώσατε τους Έλληνες και τους λοιπούς Ευρωπαίους φορολογούμενους !!!
Η ίδρυση και ο τρόπος χρηματοδότησης του νέου ευρωπαϊκού ταμείου στρατηγικών επενδύσεων (EFSI) που ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις θέσεις του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ ως προς την ασκούμενη οικονομική και νομισματική πολιτική και ως προς τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή ότι :
η Ευρώπη συνεχίζει την ίδια νομισματική πολιτική του χρήματος-χρέους, της μόχλευσης του τραπεζικού συστήματος και του κλασματικού αποθέματος, αφού κατά τον κ.ο Γιούνκερ, με 21 μόνο Δις πραγματικού χρήματος θα δημιουργηθούν, δια της μόχλευσης, επενδύσεις αξίας τουλάχιστον 315 Δις ευρώ.
η ευρωπαϊκή κρίση είναι τραπεζική & νομισματική, όχι οικονομική & δημοσιονομική.
η επίλυση του προβλήματος μπορεί να είναι μόνο πολιτική.
η ελληνική κρίση μπορούσε εξ' αρχής και μπορεί ακόμη και σήμερα να αντιμετωπιστεί με 8 μόνο Δις πραγματικής ρευστότητας (μετρητού χρήματος), αφού έτσι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις 15πλάσιας τουλάχιστον αξίας, οι οποίες θα έλυναν αυτόματα τα προβλήματα της ύφεσης, της ανεργίας, της κατανάλωσης, του ΑΕΠ, των εσόδων και του τραπεζικού συστήματος. ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2014/06/1.html
http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2014/09/blog-post_47.html
http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2014/10/blog-post_99.html
Πρόσφατα επισημάναμε ότι αφού με 8 μόλις Δις κερμάτων και τραπεζογραμματίων, οι ελληνικές τράπεζες εξυπηρετούν σήμερα 165 Δις καταθέσεων, τότε με 8 ακόμη Δις, θα μπορούσαν εύκολα να εξυπηρετήσουν άλλα 165 Δις χρήματος τα οποία, κατευθυνόμενα στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 165 Δις νέων καταθέσεων και επενδύσεων.
Έτσι, με 8 μόλις Δις νέου πραγματικού χρήματος, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αφού έτσι θα είχε διπλασιαστεί η συνολική νομισματική βάση της εθνικής μας οικονομίας.
Ρωτάμε λοιπόν :
Αν θα μπορούσε να λυθεί ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος της ελληνικής κρίσης με 8 Δις, τότε γιατί δεν λύθηκε με τα 200 και πλέον Δις ευρώ που εισέρρευσαν στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών από το 2010 μέχρι και σήμερα ;;;
Και ακόμη :
Μπήκαν πραγματικά στις ελληνικές τράπεζες 200 Δις πραγματικού χρήματος, δηλαδή κερμάτων και τραπεζογραμματίων, ή αυτό που μπήκε ως 200 Δις ήταν λογιστικές εγγραφές αέρα κοπανιστού που βαφτίστηκε από την Τρόικα και τους Δανειστές ως χρήμα και, σήμερα, μας ζητείται να το ξεπληρώσουμε με τα πραγματικά χρήματα που ποτέ δεν λάβαμε, δηλαδή με κέρματα και τραπεζογραμμάτια ευρώ που δεν διαθέτουμε ;;;
Και αν με τα μνημόνια εισέρρευσαν πραγματικά 200 Δις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τότε γιατί Κυβέρνηση και Τρόικα δεν έσωσαν με τα χρήματα αυτά, μαζί με τις τράπεζες, και την εθνική μας οικονομία και, εν τέλει, που πήγαν τα 200 αυτά Δις ευρώ, τι χρηματοδότησαν και τι πλήρωσαν ;;;
Διαβάζουμε σήμερα στο protothema.gr :
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ξεκινώντας την ομιλία του με αναφορές στα σχολεία της Θεσσαλονίκης που μπορούν να εξοπλιστούν με υπερσύχρονο εξοπλισμό, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ταμείου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI) το οποίο θα λάβει 16 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και άλλα 5 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κεφάλαια τα οποία, μέσω μόχλευσης, μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις 315 δισ. ευρώ. Το νέο αυτό ταμείο, το οποίο θα είναι πλήρως λειτουργικό τον Ιούνιο του 2015, θα μπορεί να χρηματοδοτεί επενδύσεις με μεγαλύτερο επίπεδο ρίσκου από ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε και τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν σε αυτό το ταμείο με κεφάλια τα οποία δεν θα προσμετρούνται στο δημόσιο έλλειμμα.
"Σκέφτομαι τα παιδιά των σχολείων της Θεσσαλονίκης που έχουν καινούργιους υπολογιστές, νοσοκομεία με νέο εξοπλισμό. Σκέφτομαι τους Γάλλους εργαζόμενους να γεμίζουν τις κάρτες στα διόδια ηλεκτρονικά, έναν ενεργειακό τομέα που θα έχει ενώσει τις αγορές και θα προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επενδύσεις που θα αυξήσουν το εμπόριο. Πιο γρήγορα κέντρα διαχείρισης πληροφοριών, συστήματα καινοτομίας και έρευνας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ελάχιστες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν αμφισβητηθεί περισσότερο από το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 315 δισ. ευρώ για την «επαναβιομηχάνιση της Ε.Ε.» που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και το οποίο παρουσίασε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μιλώντας στα μέλη του Σώματος ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανέλυσε τις παραμέτρους του σχεδίου του για να προσελκύσει νέες επενδύσεις στην Ένωση και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
«Είχα υποσχεθεί να παρουσιάσω το σχέδιο πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά φέτος οι γιορτές ήρθαν πιο νωρίς» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο. «Πρέπει να ανοίξουμε και πάλι τις αγορές μας και να μεταρρυθμίσουμε αυτούς τους τομείς που δεν λειτουργούν. Χρειαζόμαστε δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. Αλλά για να ολοκληρωθεί το τρίγωνο της ανάπτυξης χρειαζόμαστε και επενδύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως δεν χρειάζεται «φρέσκο» χρήμα, αλλά μια φρέσκια αρχή για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς οι επενδύσεις στην Ένωση από την αρχή της Κρίσης έχουν μειωθεί κατά 14%, ενώ σε ανταγωνιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οι επενδύσεις παραμένουν σταθερές.
«Σκέφτομαι τα παιδιά των σχολείων της Θεσσαλονίκης που έχουν καινούργιους υπολογιστές, νοσοκομεία με νέο εξοπλισμό. Σκέφτομαι τους Γάλλους εργαζόμενους να γεμίζουν τις κάρτες στα διόδια ηλεκτρονικά, έναν ενεργειακό τομέα που θα έχει ενώσει τις αγορές και θα προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επενδύσεις που θα αυξήσουν το εμπόριο. Πιο γρήγορα κέντρα διαχείρισης πληροφοριών, συστήματα καινοτομίας και έρευνας» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, αναφέροντας κάποιους από τους τομείς της οικονομίας τους οποίους θα στηρίξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το Ταμείο θα στελεχωθεί από εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα διασφαλίσουν την ανεξάρτητη λειτουργία του, μακριά από πιθανές σκοπιμότητες των κρατών – μελών. Το Ταμείο θα δίνει λόγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα χρησιμοποιεί την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αξιολογώντας τις επενδύσεις βάσει της πραγματικής ανάγκης των κρατών - μελών. «Κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί από τον κρατικό κορβανά θα κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις 15 ευρώ» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόιερ κάλεσε τα μέλη του Κοινοβουλίου να στηρίξουν το επενδυτικό σχέδιο της Κομισιόν, ενώ και οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξαν την πρωτοβουλία της Επιτροπής. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ υποστήριξε το πρόγραμμα τονίζοντας ωστόσο πως τα χρήματα από μόνα τους δεν αρκούν για να προσελκύσουν επενδύσεις. «Στην Πορτογαλία και τη Λετονία βλέπουμε αύξηση των επενδύσεων. Διότι οι χώρες αυτές κατάφεραν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσουν επενδυτές. Συμφωνώ με το σχέδιο αρκεί να μην δημιουργηθεί νέο χρέος» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το σχέδιο υποστήριξε και η Τρίτη πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών με τον επικεφαλής τη Γκι Φερχόφσταντ να ζητεί προσοχή στον τρόπο λειτουργία του Ταμείο καθώς όπως υπογράμμισε «δεν υπάρχει δημόσιο χρήμα. Υπάρχει μόνο δημόσιο χρέος»
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα υπογράμμισε πως με αυτό το σχέδιο θα αλλάξει για πάντα το επενδυτικό περιβάλλον της Ε.Ε. «Δεν χρειαζόμαστε πολλά χρήματα. Χρειαζόμαστε απλώς να βάλουμε και πάλι τη μηχανή να δουλεύει. Αν κάποιοι θεωρούν τα χρήματα λίγα, τότε να πιέσουν τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν περισσότερα.» υπογράμμισε.
Σκληρή κριτική από τους ευρωσκεπτικιστές και την Αριστερά
Ως την επανάληψη τους «θαύματος του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων» χαρακτήρισαν ουσιαστικά το «πρόγραμμα Γιούνκερ» οι Ευρωβουλευτές που προέρχονται από τις ομάδες των ευρωσκεπτικιστών, της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των μη εγγεγραμμένων. Ο ευρωβουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως ο κ. Γιούνκερ δεν παρουσίασε ουσιαστικά τίποτε πέρα από κεφάλια 21 δισ. ευρώ, ενώ ο επικεφαλής της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» κ. Σέιντ Κάμαλλ, υποστήριξε πως το βασικότερο πρόβλημα για τη μείωση των επενδύσεων είναι το ίδιο το ευρώ.
ΠΗΓΗ
Τα 21 Δις ευρώ πραγματικού χρήματος του EFSI, θα δημιουργήσουν 315 Δις νέων επενδύσεων στην ΕΕ κατά τον κ.ο Γιούνκερ !!!
Τότε κ.ε Γιούνκερ, γιατί αντίστοιχα με 6-8 Δις ευρώ δεν δημιουργήθηκαν 100 τουλάχιστον Δις νέων επενδύσεων στην Ελλάδα της κρίσης, την ώρα που έχουν επενδυθεί τουλάχιστον 200 Δις για τη διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ;;;
Διατείνεστε ότι μπορείτε να σώσετε όλόκληρη την ΕΕ με 21 μόλις Δις, την ώρα που αποτυγχάνετε σταθερά επί 5 ολόκληρα χρόνια να σώσετε την Ελλάδα, παρά τα 200 τουλάχιστον Δις που σπαταλήσατε για το σκοπό αυτό, με τα οποία μάλιστα χρεώσατε τους Έλληνες και τους λοιπούς Ευρωπαίους φορολογούμενους !!!
Η ίδρυση και ο τρόπος χρηματοδότησης του νέου ευρωπαϊκού ταμείου στρατηγικών επενδύσεων (EFSI) που ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις θέσεις του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ ως προς την ασκούμενη οικονομική και νομισματική πολιτική και ως προς τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή ότι :
η Ευρώπη συνεχίζει την ίδια νομισματική πολιτική του χρήματος-χρέους, της μόχλευσης του τραπεζικού συστήματος και του κλασματικού αποθέματος, αφού κατά τον κ.ο Γιούνκερ, με 21 μόνο Δις πραγματικού χρήματος θα δημιουργηθούν, δια της μόχλευσης, επενδύσεις αξίας τουλάχιστον 315 Δις ευρώ.
η ευρωπαϊκή κρίση είναι τραπεζική & νομισματική, όχι οικονομική & δημοσιονομική.
η επίλυση του προβλήματος μπορεί να είναι μόνο πολιτική.
η ελληνική κρίση μπορούσε εξ' αρχής και μπορεί ακόμη και σήμερα να αντιμετωπιστεί με 8 μόνο Δις πραγματικής ρευστότητας (μετρητού χρήματος), αφού έτσι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις 15πλάσιας τουλάχιστον αξίας, οι οποίες θα έλυναν αυτόματα τα προβλήματα της ύφεσης, της ανεργίας, της κατανάλωσης, του ΑΕΠ, των εσόδων και του τραπεζικού συστήματος. ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2014/06/1.html
http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2014/09/blog-post_47.html
http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2014/10/blog-post_99.html
Πρόσφατα επισημάναμε ότι αφού με 8 μόλις Δις κερμάτων και τραπεζογραμματίων, οι ελληνικές τράπεζες εξυπηρετούν σήμερα 165 Δις καταθέσεων, τότε με 8 ακόμη Δις, θα μπορούσαν εύκολα να εξυπηρετήσουν άλλα 165 Δις χρήματος τα οποία, κατευθυνόμενα στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 165 Δις νέων καταθέσεων και επενδύσεων.
Έτσι, με 8 μόλις Δις νέου πραγματικού χρήματος, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αφού έτσι θα είχε διπλασιαστεί η συνολική νομισματική βάση της εθνικής μας οικονομίας.
Ρωτάμε λοιπόν :
Αν θα μπορούσε να λυθεί ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος της ελληνικής κρίσης με 8 Δις, τότε γιατί δεν λύθηκε με τα 200 και πλέον Δις ευρώ που εισέρρευσαν στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών από το 2010 μέχρι και σήμερα ;;;
Και ακόμη :
Μπήκαν πραγματικά στις ελληνικές τράπεζες 200 Δις πραγματικού χρήματος, δηλαδή κερμάτων και τραπεζογραμματίων, ή αυτό που μπήκε ως 200 Δις ήταν λογιστικές εγγραφές αέρα κοπανιστού που βαφτίστηκε από την Τρόικα και τους Δανειστές ως χρήμα και, σήμερα, μας ζητείται να το ξεπληρώσουμε με τα πραγματικά χρήματα που ποτέ δεν λάβαμε, δηλαδή με κέρματα και τραπεζογραμμάτια ευρώ που δεν διαθέτουμε ;;;
Και αν με τα μνημόνια εισέρρευσαν πραγματικά 200 Δις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τότε γιατί Κυβέρνηση και Τρόικα δεν έσωσαν με τα χρήματα αυτά, μαζί με τις τράπεζες, και την εθνική μας οικονομία και, εν τέλει, που πήγαν τα 200 αυτά Δις ευρώ, τι χρηματοδότησαν και τι πλήρωσαν ;;;
Διαβάζουμε σήμερα στο protothema.gr :
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ξεκινώντας την ομιλία του με αναφορές στα σχολεία της Θεσσαλονίκης που μπορούν να εξοπλιστούν με υπερσύχρονο εξοπλισμό, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ταμείου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI) το οποίο θα λάβει 16 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και άλλα 5 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κεφάλαια τα οποία, μέσω μόχλευσης, μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις 315 δισ. ευρώ. Το νέο αυτό ταμείο, το οποίο θα είναι πλήρως λειτουργικό τον Ιούνιο του 2015, θα μπορεί να χρηματοδοτεί επενδύσεις με μεγαλύτερο επίπεδο ρίσκου από ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε και τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν σε αυτό το ταμείο με κεφάλια τα οποία δεν θα προσμετρούνται στο δημόσιο έλλειμμα.
"Σκέφτομαι τα παιδιά των σχολείων της Θεσσαλονίκης που έχουν καινούργιους υπολογιστές, νοσοκομεία με νέο εξοπλισμό. Σκέφτομαι τους Γάλλους εργαζόμενους να γεμίζουν τις κάρτες στα διόδια ηλεκτρονικά, έναν ενεργειακό τομέα που θα έχει ενώσει τις αγορές και θα προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επενδύσεις που θα αυξήσουν το εμπόριο. Πιο γρήγορα κέντρα διαχείρισης πληροφοριών, συστήματα καινοτομίας και έρευνας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ελάχιστες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν αμφισβητηθεί περισσότερο από το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 315 δισ. ευρώ για την «επαναβιομηχάνιση της Ε.Ε.» που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και το οποίο παρουσίασε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μιλώντας στα μέλη του Σώματος ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανέλυσε τις παραμέτρους του σχεδίου του για να προσελκύσει νέες επενδύσεις στην Ένωση και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
«Είχα υποσχεθεί να παρουσιάσω το σχέδιο πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά φέτος οι γιορτές ήρθαν πιο νωρίς» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο. «Πρέπει να ανοίξουμε και πάλι τις αγορές μας και να μεταρρυθμίσουμε αυτούς τους τομείς που δεν λειτουργούν. Χρειαζόμαστε δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. Αλλά για να ολοκληρωθεί το τρίγωνο της ανάπτυξης χρειαζόμαστε και επενδύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως δεν χρειάζεται «φρέσκο» χρήμα, αλλά μια φρέσκια αρχή για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς οι επενδύσεις στην Ένωση από την αρχή της Κρίσης έχουν μειωθεί κατά 14%, ενώ σε ανταγωνιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οι επενδύσεις παραμένουν σταθερές.
«Σκέφτομαι τα παιδιά των σχολείων της Θεσσαλονίκης που έχουν καινούργιους υπολογιστές, νοσοκομεία με νέο εξοπλισμό. Σκέφτομαι τους Γάλλους εργαζόμενους να γεμίζουν τις κάρτες στα διόδια ηλεκτρονικά, έναν ενεργειακό τομέα που θα έχει ενώσει τις αγορές και θα προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επενδύσεις που θα αυξήσουν το εμπόριο. Πιο γρήγορα κέντρα διαχείρισης πληροφοριών, συστήματα καινοτομίας και έρευνας» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, αναφέροντας κάποιους από τους τομείς της οικονομίας τους οποίους θα στηρίξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το Ταμείο θα στελεχωθεί από εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα διασφαλίσουν την ανεξάρτητη λειτουργία του, μακριά από πιθανές σκοπιμότητες των κρατών – μελών. Το Ταμείο θα δίνει λόγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα χρησιμοποιεί την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αξιολογώντας τις επενδύσεις βάσει της πραγματικής ανάγκης των κρατών - μελών. «Κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί από τον κρατικό κορβανά θα κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις 15 ευρώ» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόιερ κάλεσε τα μέλη του Κοινοβουλίου να στηρίξουν το επενδυτικό σχέδιο της Κομισιόν, ενώ και οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξαν την πρωτοβουλία της Επιτροπής. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ υποστήριξε το πρόγραμμα τονίζοντας ωστόσο πως τα χρήματα από μόνα τους δεν αρκούν για να προσελκύσουν επενδύσεις. «Στην Πορτογαλία και τη Λετονία βλέπουμε αύξηση των επενδύσεων. Διότι οι χώρες αυτές κατάφεραν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσουν επενδυτές. Συμφωνώ με το σχέδιο αρκεί να μην δημιουργηθεί νέο χρέος» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το σχέδιο υποστήριξε και η Τρίτη πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών με τον επικεφαλής τη Γκι Φερχόφσταντ να ζητεί προσοχή στον τρόπο λειτουργία του Ταμείο καθώς όπως υπογράμμισε «δεν υπάρχει δημόσιο χρήμα. Υπάρχει μόνο δημόσιο χρέος»
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα υπογράμμισε πως με αυτό το σχέδιο θα αλλάξει για πάντα το επενδυτικό περιβάλλον της Ε.Ε. «Δεν χρειαζόμαστε πολλά χρήματα. Χρειαζόμαστε απλώς να βάλουμε και πάλι τη μηχανή να δουλεύει. Αν κάποιοι θεωρούν τα χρήματα λίγα, τότε να πιέσουν τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν περισσότερα.» υπογράμμισε.
Σκληρή κριτική από τους ευρωσκεπτικιστές και την Αριστερά
Ως την επανάληψη τους «θαύματος του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων» χαρακτήρισαν ουσιαστικά το «πρόγραμμα Γιούνκερ» οι Ευρωβουλευτές που προέρχονται από τις ομάδες των ευρωσκεπτικιστών, της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των μη εγγεγραμμένων. Ο ευρωβουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως ο κ. Γιούνκερ δεν παρουσίασε ουσιαστικά τίποτε πέρα από κεφάλια 21 δισ. ευρώ, ενώ ο επικεφαλής της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» κ. Σέιντ Κάμαλλ, υποστήριξε πως το βασικότερο πρόβλημα για τη μείωση των επενδύσεων είναι το ίδιο το ευρώ.
ΠΗΓΗ