Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Αυτό είναι το άκρως εμπιστευτικό σχέδιο της ΕΕ για την Ελλάδα...


Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Handelsblatt"...
H εμπιστευτική έκθεση της Taskforce στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα σε ...
μεταρρυθμιστική τροχιά μέσω μιας «πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους», αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως αναφέρει, στόχος είναι...
να δοθεί στη χώρα «μελλοντικά μια πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους», η λεγόμενη γραμμή πίστωσης ECCL, η οποία θα συνδέεται με μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν, ωστόσο, ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στο έγγραφο της Taskforce αναφέρεται ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η δομή της συνεργασίας». Όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να είναι τόσο λεπτομερής όσο είναι το τρέχον δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο προβλέπει εκατοντάδες μεμονωμένα μέτρα. Υπό συζήτηση φαίνεται πως βρίσκονται μερικές δεκάδες όροι.
Τα οικονομικά κίνητρα
Προκειμένου να κρατήσουν την Ελλάδα σε μεταρρυθμιστική τροχιά οι Ευρωπαίοι προτίθενται να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση σημαντικά οικονομικά κίνητρα. «Παράλληλα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχίσουν να δίνονται οικονομικά κίνητρα μέσω της μεταφοράς κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα», αναφέρεται στο εμπιστευτικό έγγραφο.
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της ευρωκρίσης η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε μαζική αγορά ομολόγων από τις χώρες της νοτίου Ευρώπης. Δεδομένου ότι είχε αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες αποκομίζουν κέρδη όταν αυτά λήγουν. Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης, είχε συμφωνηθεί τα κέρδη αυτά να μεταφέρονται στην Αθήνα.
Η πρακτική αυτή λοιπόν αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Όπως φαίνεται, γίνεται λόγος για αρκετά δισεκατομμύρια.
Πηγή: Deutsche Welle
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...