Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Reuters: Η Αμφίπολη φώτισε τις γκρίζες μέρες των Ελλήνων....


«ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ»
Στη σπουδαιότητα του τάφου της Αμφίπολης στη ζωή των Ελλήνων αναφέρεται σε σημερινό του δημοσιεύμα το Reuters τονίζοντας πως οι Έλληνες είναι απελπισμένοι για ήρωες μετά από έναν...
σκληρό οικονομικό αγώνα που έδωσαν επί 6 χρόνια και μιας ταπεινωτικής διάσωσης.


Έσκαβε στην αφάνεια για πολλά χρόνια προτού ανακαλύψει έναν μαρμάρινο τάφο της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου – ένα εύρημα που της έφερε άμεση φήμη. Ο λόγος φυσικά για την Ελληνίδα αρχαιολόγο, Κατερίνα Περιστέρη, ξεκινά το δημοσίευμα.

Σε μια χώρα με μία από τις πλουσιότερες πολιτιστικές κληρονομιές του κόσμου, οι αρχαιολόγοι σπάνια λαμβάνουν τη δημόσια προσοχή. Ωστόσο, η Περιστέρη έχει γίνει το πρόσωπο του τάφου της Αμφίπολης, ένα τάφο ηλικίας 2.300 ετών θαμμένο κάτω από τους αμμώδεις λόφους της Βόρειας Ελλάδας. Έχει λάβει τρία ελληνικά βραβεία τον περασμένο μήνα μόνο.

«Είμαι απλά μια αρχαιολόγος που κάνω το καθήκον μου» ισχυρίστηκε σε μία τελετή βράβευσης.
Ο τάφος μπορεί να είναι η τελευταία κατοικία της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης, ή της μητέρας του Ολυμπιάδας, ή ενός από τους στρατηγούς του, σύμφωνα με τις θεωρίες που επικρατούν. Οι εικασίες όμως δεν είναι το μόνο πράγμα που πυροδοτεί την δημοτικότητα της Περιστέρη.

Μετά από 6 χρόνια οικονομικής κρίσης, πολιτικής αναταραχής και μιας ταπεινωτικής διεθνούς διάσωσης, οι Έλληνες είναι απελπισμένοι για ήρωες και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανυπομονεί για κάποια καλά νέα.

«Αναβιώνει τις ελπίδες των Ελλήνων που παρά τον μεγάλο αγώνα τους για επιβίωση, υπάρχει ένα 'άγιο δισκοπότηρο' που θα τους επανασυνδέσει με μια περίοδο δόξας και εξουσίας» δηλώνει ο Χρήστος Κεχαγιάς, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Σε περιόδους κρίσης, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους».

Η δημοφιλής τηλεοπτική εκπομπή «»Ανατροπή», που κανονικά πρόκειται για ένα πολιτικό talk show, έχει αφιερώσει ήδη δύο εκπομπές της στην ανασκαφή. Στο εξώφυλλο της η εφημερίδα Espresso, εικάζει πως η ταυτότητα του μυστηριώδους ενοίκου του τάφου θα μπορούσε να διευκρινιστεί με μεθόδους από τα βιβλία του Dan Brown. Η απάντηση, όπως ισχυρίζεται, κρύβεται σε έναν πίνακα του Αναγεννησιακού ζωγράφου, Αντόνιο Μπάτσι που απεικονίζει τον γάμο του Αλέξανδρου.

Όλοι είναι αποσβολωμένοι από τα ευρήματα του τάφου – ένα βοτσαλωτό μωσαϊκό που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης, δύο γλυπτές Καρυάτιδες και σκελετικά ευρήματα από έναν ασβεστολιθικό τάφο που έχουν σταλεί για αναγνώριση.

«Είναι πολύ ασυνήθιστη η διαρκής κάλυψη των αρχαιολογικών εργασιών» δήλωσε ο Ντέιβιντ Ραπ, κλασικός αρχαιολόγος και διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα. «Έχει γίνει σαν ένα τηλεοπτικό reality».

Ο Σαμαράς έχει επισημάνει συχνά την σπουδαιότητα του τάφου στις ομιλίες του. Με τη σύζυγό του, Γεωργία, περιόδευσε τον Αύγουστο στην περιοχή, περπατώντας γύρο από τον περίβολο του τύμβου. Στη συνέχεια, στάθηκε μπροστά στην είσοδο του τάφου που φρουρείται από δύο ακέφαλες σφίγγες για να ανακοινώσει μια «σημαντική ανακάλυψη» που κάνει «όλους τους Έλληνες υπερήφανους».

Οι ιστορίες που αφορούν στην Αμφίπολη πωλούν σαν ζεστό κουλούρι ή pretzel, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή». «Έχει αποκαλυφθεί με έναν συναρπαστικό τρόπο, ποτέ μέχρι σήμερα καμία ανασκαφή δεν έχει παρουσιαστεί κατ' αυτό τον τρόπο» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας στην ελληνική τηλεόραση.

Δεν είναι όμως όλοι το ίδιο ενθουσιασμένοι. Η αντιπολίτευση επέκρινε τον Σαμαρά – η κυβέρνηση του οποίου χειρίζεται όλες τις ανακοινώσεις που σχετίζονται με τον τάφο – πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την ανακάλυψη.

«Η Αμφίπολη δεν είναι το κατάλληλο μέρος για πολιτικά παιχνίδια» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος που ανήκει στο μικρό, αντικαπιταλιστικό κόμμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δήλωσε πως ο Σαμαράς χρησιμοποιεί την Αμφίπολη για να κρύψει τις περικοπές: ΄Δίνουν έμφαση στην Αμφίπολη για να καλύψουν την πτώχευση του έθνους μας'» δηλώνει.

Ακόμη και οι γελοιογράφοι διακωμωδούν την ανασκαφή: ένα σκίτσο δείχνει τον Σαμαρά να κάνει έκκληση στους αρχαιολόγους να εντοπίσουν την ταυτότητα του νεκρού προκειμένου να πληρώσει το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας, μια άλλη δείχνει τους οικονομολόγους να σκάβουν στην Αμφίπολη, σε μια προσπάθεια για μια φευγαλέα ανάπτυξη.

Και κάποιοι λένε ότι μια ανασκαφή δεν πρόκειται να άρει τις τύχες μια χώρας όπου πάνω από το 25% είναι άνεργοι και το εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά το 1/3 από την έναρξη της κρίσης.

«Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας θα θέλαμε να είναι κάτι πολύ μεγάλο» δηλώνει η Γαρυφαλλιά Δέδε, 40 ετών ψυχολόγος. «Εντέλει δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια σημαντική ανακάλυψη που φώτισε τις γκρίζες μέρες μας».

Στην Αμφίπολη, υπάρχουν ελπίδες πως η ανακάλυψη θα βοηθήσει την ευημερία της περιοχής. Το μουσείο που μέχρι τώρα προσέλκυε περίπου 5 ανθρώπους κάθε Σαββατοκύριακο, τώρα δέχεται πάνω από 2.000, δήλωσε η Άννα Παναγιωταρέα, εκπρόσωπος για τις ανασκαφές. Λεωφορεία γεμάτα τουρίστες και μαθητές καταφτάνουν στο χώρο παρόλο που δεν είναι ανοιχτό για το κοινό.

Η τηλεθέαση του τηλεοπτικού καναλιού TV 100 της Θεσσαλονίκης, έφτασε από το 3% στο 24%, όταν μεταδίδει το μισάωρο δελτίο για την Αμφίπολη.

«Οι αναγνώστες ψηλώνουν λίγο ως έθνος – αυτά τα νέα ανυψώνουν την εμπιστοσύνη τους» δήλωσε ο Μιχάλης Αλεξανδρίδης, διευθυντής των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη».

Η αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη, είναι ευτυχής που ο τάφος «υπενθυμίζει στον κόσμο την πολιτιστική συμβολή της Ελλάδας» αλλά υποβαθμίζει όλη αυτή την φασαρία που γίνεται. «Η ανασκαφή δεν έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή μου» δήλωσε μέσω εκπροσώπου, αρνούμενη να παραχωρήσει συνέντευξη ενόψει της συνέντευξης Τύπου που θα δοθεί αυτή την εβδομάδα. «Αυτή είναι η επιστημονική μου δουλειά που κάνω εδώ και 35 χρόνια».
ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...