Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Γιατί η Γερμανία ευθύνεται για την Μεγάλη Ύφεση της Ευρώπης...

Η Ευρώπη έχει πρόβλημα με τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, έχει το πρόβλημα ότι η Γερμανία δεν δαπανά αρκετά χρήματα. Αλλά οι Γερμανοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τον εαυτό τους, γιατί, μετά τον πληθωρισμό, δεν έχουν πάρει καμία σημαντική αύξηση την τελευταία δεκαετία. Η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει να...
μην το κάνει, έστω και αν χρειάζεται νέες υποδομές - και οι επενδυτές, όσο τρελό κι αν ακούγεται, πληρώνουν για να δανειστούν πάνω από δύο χρόνια. Η Γερμανία είναι «πεινασμένη» για δημόσιες επενδύσεις, όπως δρόμοι, γέφυρες και σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι επενδύσεις της γερμανικής κυβέρνησης τα τελευταία 12 χρόνια ακολουθούν αρνητικό πρόσημο.
Η Γερμανία, με άλλα λόγια, έχει επίσης το πρόβλημα ότι δεν δαπανά αρκετά χρήματα. Ξεμένει από υποδομές χωρίς να τις υποκαθιστά – και μάλιστα σε μια στιγμή που η οικονομία της έχει κολλήσει στο τέλμα. Αυτό, όπως το ΔΝΤ έχει επισημάνει, είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμο, διότι οι δαπάνες για έργα υποδομής θα ενίσχυαν την οικονομία σήμερα και θα ενίσχυαν την οικονομική ανάπτυξη αύριο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα «σφιχτά» συνήθως ΔΝΤ και ΕΚΤ εκλιπαρούν τη Γερμανία να σπάσει τον όρκο λιτότητας και να αρχίσει να ξοδεύει περισσότερο για το δικό της καλό, αλλά και για το καλό της Ευρώπης.
Λοιπόν, η Γερμανία άλλαξε τελικά γνώμη. Αντί να μην κάνει τίποτα, πρόκειται να κάνει λίγο περισσότερα από το τίποτα. Πρόκειται να αυξήσει τις δαπάνες υποδομής της κατά 10 δις ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια - και αυτό είναι όλο. Για να το θέσουμε αυτό σε μια προοπτική, είναι μόνο 0,1 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Αυτό δεν είναι ένα κίνητρο. Αυτό είναι ένα σφάλμα στρογγυλοποίησης. Αλλά είναι το περισσότερο που η Γερμανία είναι διατεθειμένη να κάνει, δεδομένου ότι είναι αποφασισμένη να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της το 2015.
Έτσι, η Γερμανία θα συνεχίσει τη στασιμότητα και η υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία χρειάζεται απεγνωσμένα την τευτονική ζήτηση, θα κάνει το ίδιο.
 
 www.washingtonpost.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...