Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Η Ιταλία δείχνει πως να καταργηθεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία....

Η ιταλική Βουλή, με 365 ψήφους υπέρ, 156 κατά και 40 αποχές, έδωσε σήμερα Τετάρτη το πρώτο, αναγκαίο, «πράσινο φως» για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος.

Η μεταρρύθμιση αυτή...

θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από την Γερουσία. Στα κύρια σημεία της προβλέπει ότι όποια συμμαχία κομμάτων θα ξεπερνά το 37% των ψήφων (αρχικά είχε επιλεγεί το 38%) θα εξασφαλίζει πριμ εδρών 15%. Σε περίπτωση που καμία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων δεν μπορέσει να ξεπεράσει το ποσοστό αυτό, θα διεξάγεται δεύτερος γύρος.

Για να μπορούν να εκλέξουν βουλευτή, τα κόμματα που δεν μετέχουν σε κάποια συμμαχία θα πρέπει να λάβουν τουλάχιστον το 8% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 4,5% σε περίπτωση που το κόμμα συμμετέχει σε ευρύτερο πολιτικό σχήμα.

Τόσο η τροπολογία για την υιοθέτηση του σταυρού προτίμησης, όσο κι εκείνη περί ποσόστωσης 50% υπέρ των γυναικών στα ψηφοδέλτια, απορρίφθηκαν από την βουλή. Σχεδόν όλες οι ιταλίδες βουλευτίνες ντύθηκαν στα άσπρα, σε μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της απόρριψης των ποσοστώσεων, και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «το όλο θέμα θα μπορέσει να ξανασυζητηθεί κατά την εξέταση του νόμου από την Γερουσία».

Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας του Ρέντσι με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία είχε συναφθεί πριν ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.

Μένει να διαπιστωθεί τώρα αν θα καταργηθεί πράγματι ο ταυτόσημος ρόλος Γερουσίας και Βουλής και αν η Γερουσία θα μετατραπεί -όπως ζητάει ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός- σε «σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης», με εκπροσώπους των περιφερειών και της ευρύτερης τοπικής αυτοδιοίκησης και χωρίς σημαντικό επιπλέον κόστος για τους φορολογούμενος.
www.tanea.gr

Αυτό είναι σήμερα η δημοκρατική Ευρώπη.
Τα σοσιαλιστικά κόμματα αντίστοιχα του ΠΑΣΟΚ και τα δεξιά κόμματα αντίστοιχα της ΝΔ βλέποντας τον κίνδυνο των υπολοίπων να ανεβαίνουν προσπαθούν να κρατήσουν τις εξουσίες ακόμη και με μικρή λαϊκή αποδοχή.
Το χειρότερο είναι ότι καταργούν την αρχή της δημοκρατίας του εκλέγεσθαι,απαγορεύοντας την έκφραση όσων πολιτικών χώρων δεν τους βολεύουν ακόμη και αν αυτοί οι χώροι αποτελούν πλειοψηφία.
Αν πχ υπάρχουν 6 κόμματα με 7% το καθένα το 42% των πολιτών δεν θα εκπροσωπούνται στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Φανταστείτε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και παρακλάδια να συμπληρώνουν 37% και να είναι η κυβέρνηση.
http://anemosantistasis.blogspot.gr/2014/03/blog-post_5314.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...