Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Απίστευτο: «Εφαγαν» τον συμψηφισμό ΦΠΑ από το πολυνομοσχέδιο για χάρη της Τρόικα...


Οσο κι αν ψάξει κανείς το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ως προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, δεν θα βρει πουθενά τη διάταξη για τη διεύρυνση των συμψηφισμών ΦΠΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παρά το ότι στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου υπήρχε ειδική παράγραφος! Τι συνέβη σε αυτό το...
διάστημα των λίγων ωρών, που μεσολάβησαν από τη «διαρροή» του προσχεδίου και τη κατάθεση του τελικού σχεδίου; Πολύ απλά η Τρόικα «έφαγε» τους συμψηφισμούς!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τη Πέμπτη το απόγευμα, όταν «διέρρευσε» το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, στο άρθρο 3 και συγκεκριμένα στη Β παράγραφο, υπήρχε ειδική παράγραφος για τη διεύρυνση της δυνατότητας συμψηφισμών ΦΠΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με περιγραφή, μάλιστα, της απαιτούμενης διαδικασίας (ηλεκτρονική υποβολή τιμολογίων από τους φορείς, διασταυρώσεις κ.λ.π.).

Οταν, όμως, οι φορείς της αγοράς αναζήτησαν στο τελικό σχέδιο, που κατατέθηκε για ψήφιση, τη διάταξη την οποία περιμένουν εδώ και μήνες οι επιχειρήσεις- ελεύθεροι επαγγελματίες και την οποία προετοιμάζει άλλους τόσους μήνες το υπουργείο Οικονομικών, διαπίστωσαν ότι κάτι... έλειπε!

Η επίσημη εκδοχή από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι θα γίνουν βελτιώσεις και προσθήκες. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, οι διατάξεις αφαιρέθηκαν προκειμένου να μην οξυνθούν τα πνεύματα με τη Τρόικα κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων κρίσιμων ωρών, πριν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, με την επισήμανση ότι πολλές διατάξεις κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, συμπεριελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο ερήμην των εκπροσώπων των δανειστών.

Οι διατάξεις, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συμπεριληφθούν σε νέο νομοσχέδιο- σκούπα, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο. Είναι, όμως, ενδεικτικό του προβλήματος, ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στις εφορίες 5.463 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, στις οποίες αντιστοιχούν 810 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 376 ημέρες, ωστόσο υπάρχουν αιτήσεις που έχουν "κολλήσει" στα ράφια των εφοριών έως και 1.497 ημέρες!!!
iefimerida.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...