Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ENΩ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΛΤΑΚΟ,ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ!!!

Εδώ και λίγες μέρες, έχουμε αναβαθμίσει τα προγράμματά μας με νέες τιμές αναφοράς.
Οι νέες αυτές τιμές αναφοράς/ασφαλιστικές τιμές είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που γνωρίζαμε. Αυτό συμβαίνει το τελευταίο δίμηνο για πολλοστή φορά, δεν είναι η πρώτη φορά! Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ο ασφαλισμένος πληρώνει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στις συνταγές!
Ως φαρμακοποιοί του πάγκου το τελευταίο διάστημα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση για μας. Δε μας είναι καθόλου ευχάριστο να ζητάμε από τους συνταξιούχους πλέον συμμετοχές που αγγίζουν ακόμα και τα 100€!!!
Για παράδειγμα γνωστό σκεύασμα για καρκίνο του μαστού (Aromasin) με – κατά τα άλλα – 0% συμμετοχή, ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει 26,20+1 ευρώ για τη συνταγή = 27,20€ που αντιστοιχούν στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής την οποία επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος παρόλο που δεν υπάρχει επιλογή για χρήση γενοσήμου!
Άλλο παράδειγμα: Vastazor 40mg. Ατορβαστατίνη των 40mg που είναι μάλιστα γενόσημο. Συμμετοχή ασφαλισμένου 20,66€ από τα 26,48€ της λιανικής τιμής! Δηλαδή 78% συμμετοχή!
Lipitor 10mg: Συμμετοχή ασφαλισμένου για τέσσερα εμβαλλάγια (θεραπεία διμήνου) 22,25€ επί συνόλου αξίας συνταγής 34€, μας κάνει συμμετοχή 67%!
Τα παραδείγματα είναι πολλά, η συμμετοχή πλέον για αρκετά σκευάσματα αθροιστικά φτάνει σε τέτοια ποσοστά!
Τι έχει να πει για αυτό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που κατά τα άλλα κόπτεται για το φθηνό φάρμακο γι’αυτό και νομοθέτησε την απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ;
Είναι πασιφανές ότι δεν νοιάζεται η κυβέρνηση για το φθηνό φάρμακο, για τη φθηνή συμμετοχή. Αν την ένοιαζε δε θα άλλαζε συνεχώς τις ασφαλιστικές τιμές και μάλιστα χωρίς καμιά προειδοποίηση κάνοντάς μας αναξιόπιστους στα μάτια του κόσμου!
Μήπως το κάνει επίτηδες; Μήπως τελικά αυτός είναι ο σκοπός της;
Πρέπει συλλογικά να αντιδράσουμε, καλούμε τους μεγάλους συλλόγους και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να προστατέψει την αξιοπρέπειά μας, να διαμαρτυρηθεί για αυτό το φαινόμενο. Οι τιμές αναφοράς πρέπει να αλλάζουν ΜΟΝΟ με την έκδοση νέου δελτίου τιμών και όχι πολλαπλές φορές ενδιάμεσα.
 
 
 http://dynati-ellada.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...