Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Game Over! Ούτε αυτοί μπορούν ούτε οι άλλοι θέλουν…



Χρήστος ΚώνσταςΗ Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ο ανασχηματισμός του περασμένου  Ιουνίου απέτυχε. Παταγωδώς.
Τους πρώτους 5 μήνες του έτους (Φεβρουάριος – Μάιος 2015) επενδύθηκαν στην Ελλάδα
περισσότερα από 15 δις Ευρώ σε μετοχές, ομόλογα και απευθείας επενδύσεις. Τους τελευταίους...
5 μήνες (Ιούνιος- Οκτώβριος 2015) οι ξένες επενδύσεις μηδενίσθηκαν.
Παρά την υπερφορολόγηση, τα Δημόσια Ταμεία απέτυχαν να εισπράξουν τα προϋπολογισθέντα έσοδα, έπεσαν έξω 1,2 δις Ευρώ. Στο Χρηματιστήριο, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών κατρακύλησαν πάλι. Αν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αποφάσιζε σήμερα να πουλήσει τα warrants των τραπεζικών μετοχών, θα κατέγραφε νέες απώλειες 6-7 δις Ευρώ.
Το Χρέος της χώρας δηλαδή, θα αυξάνονταν κατά 6-7 δις Ευρώ. Αποκλειστικά εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης.
Ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε Τρόικα.
Η Βουλή –προφανώς κατά λάθος- ψήφισε έναν νόμο ο οποίος έδινε το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες, να μεταθέσουν την υποχρέωση καταβολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων κατά 72 μήνες.
Τη στιγμή που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο δεκάμηνο  Ιανουαρίου-Οκτωβρίου είχαν εισπραχθεί  συνολικά φορολογικά έσοδα 40,464 δισ. ευρώ, έναντι στόχου στον προϋπολογισμό 41,295 δισ. ευρώ. Καταγράφεται δηλαδή μια υστέρηση κατά 811 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Μόνο τον μήνα Οκτώβριο η υστέρηση εισπράξεων άγγιξε το 1 δισ. Ευρώ. Εισπράχθηκαν συνολικά 3,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 4,8 δισ. Ευρώ. Για να καλύψει την τρύπα των εσόδων ο Χρήστος Σταϊκούρας περιόρισε δραστικά τις επιστροφές φόρων: τον Οκτώβριο επιστράφηκαν φόροι μόλις 243 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 278 εκατ. (-12,5%). Μόνο τον Οκτώβριο, τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,648 δισ. αντί 4,524 δισ. ευρώ (-876 εκατ. ευρώ).
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι δεν υπήρχε Τρόικα στην Ελλάδα. Τι θα έκανε η Κυβέρνηση σήμερα; Θα άφηνε τον νόμο περί ρύθμισης οφειλών σε 72 έως 100 δόσεις να εφαρμοστεί όπως αρχικά ψηφίσθηκε;
Θα επέτρεπε σε όλους τους οφειλέτες, παλαιούς και νέους, μεγάλους και μικρούς, πλούσιους και φτωχούς, να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα γκισέ της Εφορίας; Και πως θα κάλυπτε αυτό το κενό; Με νέους φόρους ή με νέο δανεισμό; Ποιος θα πλήρωνε την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού;
Ήρθε η ώρα να αλλάξει –πάλι- η κυβέρνηση. Ο ανασχηματισμός της 8ης Ιουνίου 2014 απέτυχε. Η «μεταρρυθμιστική κόπωση» συνοδεύθηκε από «διαχειριστική ανικανότητα».
Οι τελευταίοι 5 μήνες ήταν οι χειρότεροι της κυβερνητικής θητείας.
Είναι προφανές ότι τα όρια ανοχής των εταίρων μας έχουν εξαντληθεί. Οι Ευρωπαίοι έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν από την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού στην Ελλάδα.
Αν εμείς δεν μπορούμε ούτε αυτοί θέλουν…
 http://www.paraskhnio.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...