Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Στο ΤΑΙΠΕΔ τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας - Ιδιωτικοποιούνται ολυμπιακά ακίνητα, παραλίες και «φιλέτα» στην Πλάκα...


Οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, είναι μεταξύ  της νέας σοδειας ακιινήτων που μεταβιβάστηκαν πριν λίγες μέρες στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα μεταβιβάζονται και περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντάλλαγμα κατά πλήρη κυριότητα, νομή και.... κατοχή 167 μεγάλα, μεσαία και μικρά ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου, ενώ μεταφέρεται και το δικαίωμα παραχώρησης του Κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά. Οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι ένα τοπόσημο με βαρύ ιστορικό, κοινωνικό και αρχιτεκτονικό φορτίο. Πρόκειται για ένα οικιστικό συγκρότημα που σηματοδότησε αφενός την «παρθενική» χρήση της πολυκατοικίας για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στη Μεσοπολεμική Ελλάδα των προσφύγων και αφετέρου την πρώτη ενασχόληση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων με τη λαϊκή κατοικία (Ιωάννης Ντινιακός, Αστικός χώρος και ιστορική μνήμη: Τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, Εθνική σχολή Δημόσιας Διοίκησης, 2006).

 
Οι οκτώ πολυκατοικίες των προσφυγικών διαθέτουν 228 διαμερίσματα, εκ των οποίων το καθένα είχε κατά μέσον όρο 45 τ.μ. Οι πρώτες τέσσερις σχεδιάστηκαν από τον Δημήτριο Κυριακό (1881-1971) και οι υπόλοιπες τέσσερις (στο βάθος) από τον Κίμωνα Λάσκαρι (1905-1978), ο οποίος συγκαταλεγόταν στους αρχιτέκτονες του κτιρίου της Τραπέζης της Ελλάδας στην Πανεπιστημίου, ενώ είχε θητεύσει στο γραφείο του διάσημου Ελβετού Λε Κορμπυζιέ.
 
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα του 20ού αιώνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), οι πολυκατοικίες κτίστηκαν την περίοδο 1933-1935, βάσει των σχεδίων των Λάσκαρι και Κυριακού, υπαλλήλων τότε της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Προνοίας, για να στεγάσουν ανέστιους και εξαθλιωμένους μικρασιάτες πρόσφυγες.

Στους τοίχους τους σώζονται οι σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτά του Αχιλλέα Χεμίκογλου στο Βήμα, σήμερα κατοικούνται περί τα 50 από τα 228 διαμερίσματα του συγκροτήματος. Παρότι εκτιμάται ότι το Δημόσιο διαθέτει 177 διαμερίσματα, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν 137.
 
Σημειώνεται ότι το 2009 με απόφαση του νυν πρωθυπουργού και τότε υπουργού Πολιτισμού κ.Αντώνη Σαμαρά επικυρώθηκε απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), με την οποία ζητήθηκε να χαρακτηριστεί ως μνημείο ολόκληρο το συγκρότημα λόγω της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικής του σημασίας.
 
Σύμφωνα με την απόφαση, στο ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν και Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.
 
Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, έκτασης 92 στρεμμάτων με όλα τα υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις,  βαίνει προς ιδιωτικοποίηση.

Επίσης, στο Ταμείο περνά το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, εκτάσεως 100 στρεμμάτων, που είχε απαλλοτριωθεί το 2000.
 
Ακόμη, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζεται όχι η κυριότητα, αλλά το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους μέσω σύμβασης της εκμετάλλευσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχινιά, επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων.
 
Επίσης, προς ιδιωτικοποίηση βαίνει το Ξενία του Πλαταμώνα, το οποίο βρίσκεται σε θέση-«φιλέτο», ενώ στο ΤΑΙΠΕΔ, περνούν ακίνητα του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ).
 
Στο Ταμείο περνά προς πώληση, μία σειρά ακινήτων που βρίσκονται στην Πλάκα. Ένα εξ αυτών βρίσκεται στην οδό Ανδοκίδου 5 (205,45 τ.μ.) και αγοράστηκε από το Δημόσιο το 1962, ενώ το ΥΠΠΟ έχει εγκρίνει και αναλάβει µελέτη επισκευής - αποκατάστασης.
 
Μεταβιβάζονται επίσης  γεωτεμάχια σε Τουρκολίμανο Ελευσίνας (17 στρέμματα), το αγρόκτημα Νέας Ηράκλειας της Χαλκιδικής (27 στρέμματα), καθώς και οι εκτάσεις του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Δασάκι-Κρυονέρι (134 στρέμματα) και Τρανό Λειβάδι (230 στρέμματα).

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά τις παραλίες Αρκούδι Πηνειού Ηλείας (13 στρέμματα) και Πλύτρα - «Παχειά Άμμος» Μονεμβασιάς Λακωνίας (15 στρέμματα).
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...