Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ούτε σερβιτόροι…


Διάβασα προχθές (2.11.14) την επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά στην «Κ». Πάντα τον θαυμάζω. Προχθές έγραψε μια εντυπωσιάζουσα ανατομία του τουρισμού μας. Η πληροφορία ή καλύτερα ο φωτισμός ενός συμβαίνοντος ήταν πολλαπλασιαστής ισχυρός για πολλές σκέψεις. Τα ψωμάκια (3-4 εκατομμύρια κατά σεζόν) εισάγονται από την Κίνα! Καθώς και κατεψυγμένες μερίδες μουσακά!
 

Η θαυμάσια ανάλυση του καθηγητή Γιανναρά καταλήγει σε ένα καθοδηγητικό ερώτημα: «Οι Έλληνες θέλουμε να δουλέψουμε, μας δίνει χαρά και νόημα ζωής η δημιουργική δουλειά, η καινοτομία, η ρηξικέλευθη πρωτοβουλία, η επιδίωξη της ποιότητας; Μας ενδιαφέρει να γίνουν πεντακόσιοι φούρνοι στη Ρόδο ή προτιμάμε τα ψωμάκια και ο μουσακάς να μας έρχονται από την Κίνα και εμείς να θεωρούμε προνόμια μια θέση σερβιτόρου ή καμαριέρας στην απρόσωπη τουριστική βιομηχανία;». Θα μου επιτραπεί, ελπίζω, να εισφέρω μια διευκρίνιση. Ούτε σερβιτόροι! 
Σαν θεώρηση προνομίου, ή σαν την παλιά απορριπτική θέση του Α. Παπανδρέου, ή σαν απομένουσα επιλογή του σήμερα. Ούτε οι νεοέλληνες έχουν όρεξη για δουλειά σερβιτόρου ή καμαριέρας, ούτε οι ξενοδόχοι εργοδότες τούς περιλαμβάνουν στα διοικητικά τους πλάνα. Ας είναι καλά οι φθηνοί, πεντάφθηνοι Βούλγαροι και Ρουμάνοι «ενωσιακοί» εισαγόμενοι σερβιτόροι και καμαριέρες ή οι Πακιστανοί, οι Αφρικανοί και λοιποί τριτοκοσμικοί παράνομοι μετανάστες που σκυλοπνιγόμενοι στο Αιγαίο, αφικνούνται στην Ελλάδα με αυξανόμενο ρυθμό, λόγω των φρικαλεοτήτων στον πόλεμο-επέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ. Προηγήθηκε η Ισπανία.
Έβλεπα τις προάλλες ένα πολύ διδακτικό ντοκυμαντέρ στη ΝΕΡΙΤ. «Let’s make Money» επεγράφετο. Και έδειχνε, μεταξύ των άλλων, τα φαραωνικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα στις παραλίες και στις μαγευτικές τοποθεσίες της ενδοχώρας. Κατέστρεφαν και αλλοίωναν το περιβάλλον χτίζοντας αυτά τα μεγαθήρια με χτίστες-εργάτες από την Αφρική, στρατωνιζόμενους σε καταυλισμούς σωρηδόν. Και όσα από εκείνα τα τουριστικά τέρατα ελειτούργησαν, τα ελειτούργησαν με σερβιτόρους και καμαριέρες εισαγόμενους από τις γνωστές εστίες εξαγωγής υπηρετών φθηνών μεροκάματων, μέχρι πείνας. Από όλη αυτή την τουριστική δραστηριότητα οι Ισπανοί άνεργοι βρίσκονται μαζικά απόντες ή αποκλεισμένοι. 
Σε λίγο η βιομηχανία του άπληστου και τερατώδους τουρισμού χρεοκόπησε, κατέρρευσε, συμπαρασύροντας στην τιτανική καταβύθισή του όλον τον Ισπανικό λαό. Τα funds αυτού του είδους… κρύφτηκαν, όπως το συνηθίζουν πάντα. Οι Ισπανοί πολίτες κατέφυγαν και στρατολογήθηκαν στους «Podemos», στο κόμμα των «Αγανακτισμένων» που είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις σήμερα. Ο καπιταλισμός δείχνει τα δόντια του κανιβαλλίζοντας τους λαούς.–
Β.Γ.Π.
5.ΧΙ.14


ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...