Στα όρια του μηδέν οι μεγάλες οικονομίες, άνοδος 0,7% στο ελληνικό ΑΕΠ... της φτώχειας.
Όσο και να προσπαθούν να κρατήσουν κεφάλι έξω από το νερό οι μεγάλες ευρω-οικονομίες έχουν πρόβλημα στασιμότητας της ανάπτυξης, όχι στα όρια του «light» αλλά του «zero», με τον κίνδυνο παρατεταμένης αδράνειας πιο ορατό από ποτέ, σχολιάζει.... διεθνής αναλυτής μετά τα οικονομικά...αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2014 στην ευρωζώνη. Ανοδο 0,7% του ελληνικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο... του τουρισμού, δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε γονατισμένη κοινωνία.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - η γερμανική και η γαλλική – είναι σε οριακό σημείο. Η Γερμανία μπορεί να απέφυγε τον ορισμό της «τεχνικής ύφεσης» (πτώση του ΑΕΠ για τρία διαδοχικά τρίμηνα), αφού είχα μόλις 0,1% «light» άνοδο και η Γαλλία μπορεί να παρουσίασε οριακή ενίσχυση 0,3% στο ΑΕΠ, αλλά τα σημάδια στασιμότητας δύσκολα κρύβονται σε αποκλίσεις δεκαδικών ψηφίων στα όρια του μηδέν από τις στατιστικές οικονομικές υπηρεσίες.
Συνολικά οι οικονομίες της ευρωζώνης σημείωσαν οριακή άνοδο 0,2% το τρίτο τρίμηνο.
Ένα περιβάλλον δυσμενές που επιβαρύνει όσες υποσχέσεις ανάπτυξης κι αν παρουσιάζουν τα «ελληνικά στοιχεία» και… ζωγραφίζει η ελληνική κυβέρνηση που υπόσχεται «έξοδο από τα μνημόνια», την ώρα που μαγειρεύει καινούργια, καθώς τα περιβόητα «προγράμματα βοήθειας» (και εποπτείας) αποδεικνύονται διαρκώς αποτυχημένα από τον Γ. Παπανδρέου και τον Λ. Παπαδήμο έως τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Υφεση αλά 1930Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 1,7% κατέγραψε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας σε ετήσια βάση στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014 της τουριστικής περιόδου. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2014 το ΑΕΠ αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,7%.
«Να το τυλίξουμε με το ψηφιδωτό της Αμφίπολης»Στο μεταξύ πριν λίγες ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ τα άλλαξε, προχωρώντας σε επί τα χείρω αναθεώρηση της ύφεσης για το 2013, με μείωση τελικά κατά 3,9% του ΑΕΠ πέρσι και όχι κατά 3,3%, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει στις 10 Οκτωβρίου με τους Εθνικούς Λογαριασμούς... σε συνθήκες ύφεσης αλά 1930.
Η βραδυκινησία ταλαιπωρεί το σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης, σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Ελευθεροτυπία