Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Ξεφορτώνονται την Εθνική...


H ανησυχία του παίκτη πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση ρίχνει το Χ.Α. Εικόνα κατάρρευσης παρουσίασε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους ξένους αρχικά να ξεπουλούν «ανοιχτά» μετοχές της Εθνικής και στη συνέχεια να παρασέρνουν με επιθετικές ρευστοποιήσεις την πλειονότητα των τίτλων εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το γεγονός πως.... ο Γενικός Δείκτης μετρά εβδομαδιαίες απώλειες 8%, την ώρα που στα ξένα χρηματιστήρια σημειώνονται νέα ιστορικά υψηλά, ενισχύει την εκτίμηση όσων αποδίδουν την άτακτη υποχώρηση σε καθαρά εγγενείς παράγοντες. Παράλληλα, η επιβάρυνση της αγοράς ομολόγων σε συνδυασμό με την επιφυλακτική στάση ξένων οίκων και την αύξηση του συντελεστή πολιτικού ρίσκου...
προοιωνίζονται απρόβλεπτες εξελίξεις.
Δεν είναι λίγοι οι ξένοι (κυρίως πελάτες των Bank of America, Barclay s, Deutsche Bank, HSBC κ.ά.) που εμφανίζονταν επιφυλακτικοί για την έκβαση των εκλογών, μη αποκλείοντας διάφορα σενάρια για μετά τις 25 Μαΐου. Μόλις την Τετάρτη η «Ε» αναφερόταν εκτενώς στην τελευταία έκθεση της Fitch που, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Credit Suisse και τη Moody's, δεν απέκλειε ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Οι ανοιχτές πωλήσεις στην Εθνική από ξένους (που δεν είχαν τις μετοχές στα χέρια τους αλλά μπορούν να τις αγοράσουν την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα εισαχθούν οι νέοι τίτλοι από την αύξηση κεφαλαίου) επιβάρυναν το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα. Παράλληλα, πωλητές στην Εθνική φέρεται να ήταν και ορισμένοι ανάδοχοι της έκδοσης (είθισται να τους δίνονται πακέτα μετοχών σε χαμηλότερη τιμή/ discount έως 5% φθηνότερα από την τιμή της αμκ των 2,20 ευρώ).
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως οι ρευστοποιήσεις στην Εθνική ξεκίνησαν από την αρχή της εβδομάδας (όταν η τιμή της μετοχής ήταν στα 2,65-2,70 ευρώ), εντάθηκαν χθες Πέμπτη με τις ανοιχτές πωλήσεις μέχρι τα 2,06 ευρώ ενώ αντίστοιχες θέσεις πώλησης (short) είχαν ληφθεί και στην αγορά Παραγώγων.
Οι ίδιοι αποδίδουν στη γενικότερη αβεβαιότητα την αποχώρηση ορισμένων ξένων funds (από τα περίπου 220 που έχουν ενεργοποιηθεί στην ελληνική αγορά από την αρχή του έτους) και τη δημιουργία συνθηκών υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Επίσης ενδεικτική είναι η επιβάρυνση του κλίματος όπως αποτυπώθηκε χθες στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου, κατέγραψε άνοδο 53 μονάδων βάσης (η υψηλότερη των τελευταίων εβδομάδων). Σύμφωνα με το Reuters, η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε στο 6,84%, από 6,31% την Τετάρτη. Ανοδικά και η απόδοση του 5ετούς, στο 5,1%. Η τιμή του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 98,475. Η απόδοση του ελληνικού 30ετούς ομολόγου καταγράφει άνοδο 25 μονάδων βάσης, στο 6,962%.
Γεγονός, που καθιστά ακόμη πιο... ελληνοκεντρικό το πρόβλημα, είναι η νέα άνοδος των χρηματιστηρίων Νέας Υόρκης και Φρανκφούρτης, με τους βασικούς δείκτες να συνεχίζουν την άνοδό τους προς νέες ιστορικά υψηλές τιμές.
Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ από enet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...