Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Απίστευτη κομπίνα - Έλληνες έκλεψαν 50 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.! Τα χρήματα που έκαναν "φτερά" από το Παν/μιο Ιωαννίνων προς τις... Ολλανδικές Αντίλλες...



Τεράστια απάτη με σφραγίδα... ελληνική
- Δίκτυο εταιρειών εισέπραττε κοινοτικά κονδύλια από την Ε.Ε. επί εννέα χρόνια
- Περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ πήραν από το 2003 έως το 2012
- Η "προσυννενόηση" με υπαλλήλους της Ε.Ε. που είχαν καίριες θέσεις και λάμβαναν αποφάσεις....

- Διαβάστε βήμα προς βήμα τις κινήσεις του κυκλώματος 'Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η κομπίνα στήθηκε με εταιρείες που εξαπατούσαν συστηματικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσπώντας χρήματα από την χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας για την ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας, πληροφορικής και επικοινωνίας.



Η... ελληνική συμμετοχή

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, τα 50 εκατ. είναι το... "μερτικό" των εμπλεκομένων εταιρειών από την Ελλάδα, από τα 25 δισεκατομμύρια που συνολικά "εξαφανίστηκαν" σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω εταρειών-βιτρινών.
Click4more: Απάτη- μαμούθ 25 δισ. ευρώ στην Κομισιόν – Εμπλέκονται και Έλληνες υπάλληλοι

Οι αστυνομικές αρχές έχουν παρακολουθήσει τη ροή περίπου 700.000 ευρώ, τα οποία από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έφυγαν για Κύπρο, Μάλτα και... Ολλανδικές Αντίλλες.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις για παρόμοιες ροές συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες ερευνώνται λεπτομερώς, ούτως ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής πορεία τους.


Ποιοι Έλληνες εμπλέκονται

Οι Έλληνες πρωταγωνιστές της κομπίνας, είναι σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ο 59χρονος Ν.Δ., πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών I-CUBE Α.Ε. και SPIRIT Α.Ε. και ο 53χρονος Δ.Φ., καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός υπεύθυνος για προγράμματα στα οποία συμμετείχε το ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων των POCEMON και INTREPID.

Ο καθηγητής υπήρξε μέλος του ΔΣ των προαναφερόμενων εταιρειών, ενώ αντίστοιχη εμπλοκή έχουν ο 61χρονος Χ.Δ., πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΑΝΚΟ Α.Ε. και η 44χρονη D.N., Καναδή υπήκοος, υπάλληλος των εταιρειών I-CUBE A.E και SPIRIT Α.Ε.


Πως δρούσε το κύκλωμα

Με βάση την έρευνα που έχει διενεργηθεί, το δίκτυο αυτό των εταιρειών είχε συστηματική προσυνεννόηση με υπαλλήλους της ΕΕ., οι οποίοι κατείχαν καίριες θέσεις στην λήψη αποφάσεων, αλλά και γνώση του περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η "συννενόηση" με τους υπαλλήλους της Ε.Ε. έφερνε τη... "σιγουριά" της έγκρισης των προτάσεων που υπέβαλλαν οι εταιρείες που συμμετείχαν στην κομπίνα
Δύο εξ αυτών είναι ο Λ.Γ. και Η.Ι., ανώτεροι υπάλληλοι στη Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας», που μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας μέσω επιχορηγήσεων.

Οι παραπάνω, εξαιτίας των θέσεών τους, είχαν άμεση γνώση των προγραμμάτων και των διαδικασιών και έτσι έδιναν έγκαιρη πληροφόρηση στο δίκτυο, το οποίο είχε αναπτύξει δυνατότητα επηρεασμού της επιλογής των αξιολογητών-εμπειρογνωμόνων.


Οι ευρωπαϊκοί πόροι και τα πλαστά παραστατικά

Οι εταιρείες του δικτύου συνεργάζονταν φυσικά και μεταξύ τους, με κάποιες να μετέχουν στα προγράμματα εργασίας ως επίσημοι δικαιούχοι και κάποιες άλλες να χρησιμοποιούνται για τη νομιμοποίηση εσόδων που προέρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα.


Με τη συστηματική κατάθεση προτάσεων από το δίκτυο, αντλούσαν ευρωπαϊκούς πόρους και στη συνέχεια με ψευδή παραστατικά, έγγραφα, δηλώσεις εξόδων, δικαιολογούσαν την ανάλωση των κονδυλίων
Σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι απέκρυπταν τους πραγματικούς όρους υλοποίησης των προγραμμάτων, αφού οι εταιρείες συμμετείχαν μερικώς στην εκτέλεση της εργασίας, λαμβάνοντας για λογαριασμό τους μικρό ποσοστό της επιχορήγησης, την οποία στη συνέχεια επέστρεφαν στο μεγαλύτερο ποσοστό της, εν αγνοία της ΕΕ και τα χρήματα κατέληγαν στους εμπλεκόμενους.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, ο 53χρονος καθηγητής έδωσε ανωμοτί εξηγήσεις, ενώ η 44χρονη Καναδή υπάλληλος κατέθεσε υπόμνημα παροχης εξηγήσεων μέσω πληρεξούσιου δικηγόου. Στις 26 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, υπομνήματα με εξηγήσεις προσκόμισαν και δύο ακόμη εμπλεκόμενοι στην υπόθση, 59 και 61 ετών, πρόεδροι τριών από τις επίμαχες εταιρείες. Οι εμπλεκόμενοι έχουν κληθεί σε απολογία, την ώρα που δικαστικές πηγές υποστηρίζουν πως σύντομα θα ασκηθούν διώξεις εις βάρος τους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...