Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ναυάγιο στο ολονύκτιο “παζάρι” με την Τρόικα. Επιμένουν για δημοσιονομικό κενό το 2015 οι δανειστές...


xardoybelis
«Ναυάγιο» σημειώθηκε στη χθεσινή κρίσιμη τηλεδιάσκεψη μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας και πλέον τα πάντα είναι ανοικτά. Παρά τον τετράωρο μαραθώνιο συζητήσεων δεν επετεύχθη συμφωνία που θα «ξεκλείδωνε»... την ημερομηνια επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα καθώς αυτοί τήρησαν σκληρή στάση εμμένοντας κυρίως στο....
δημοσιονομικό κενό στο οποίο υπήρξε πλήρης χάσμα με το οικονομικό επιτελείο.
«Δεν έχουμε συμφωνία για επιστροφή της τρόικας σε συγκεκριμένη ημερομηνία», ήταν η απάντηση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντας τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, αμέσως μετά τη σύσκεψη και γύρω στις 3 τα ξημερώματα: «Εξακολουθεί να υπάρχει από την πλευρά της τρόικας η θέση για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια». Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα προσδιορίζει το κενό μεταξύ 2,6 δισ. και 3,6 δισ., ποσό που απέχει παρασάγγας από τις ελληνικές εκτιμήσεις. Ενα τέτοιο κενό προφανώς για την τρόικα σημαίνει νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί υπό τις παρούσες συνθήλες
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και με τη συγκεκριμένη εκτίμηση θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, χωρίς συμφωνία με την τρόικα, δηλαδή μονομερώς από την ελληνική πλευρά.
Ερωτηθείς ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας εάν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, απάντησε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε ημερομηνία ακόμη», αλλά «συνεχίζονται οι συζητήσεις», παραπέμποντας σε διαπραγματεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο που θα είναι ουσιαστικά κρίσιμο αφού οι ημερομηνίες είναι πλέον οριακές.
Πάντως, από την ελληνική πλευρά δεν υπήρξε επιβεβαίωση για το τι συζητήθηκε και τι συμφωνήθηκε σχετικά με τα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό απλά αναφέρθηκε ότι άνοιξα όλοι οι «καυτοί» φάκελοι και αναλύθηκαν οι ελληνικές θέσεις.
«Παραμένει για την ελληνική πλευρά η κρίσιμη ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου και η συνεδρίαση του Eurogroup» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας στην «Ημερησία» αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιας συμφωνίας ώστε να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα. Επισήμανε, παράλληλα, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου. «Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση», συμπλήρωσε.
Στην τηλεδιάσκεψη, που άρχισε στις 11 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 3 μετά τα ξημερώματα , μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.


 http://www.usay.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...