Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

"Συνωστισμός" στην πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ από ..αυτοπροτεινόμενους υποψήφιους βουλευτές...


"Οι υποψήφιοι βουλευτές να περάσουν από εκεί.."
«Φρένο» στην ονοματολογία επιχειρεί να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς κυρίως στην περιφέρεια παρατηρείται «συνωστισμός» υποψήφιων βουλευτών -εκ των οποίων πολλοί προέρχονται απ΄το ΠΑΣΟΚ- και θεωρούν ως δεδομένο ότι θα είναι στις εκλογικές λίστες όποτε κι αν γίνουν εκλογές....

Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει έκταση σε πολλές εκλογικές περιφέρειες της χώρας προκαλώντας... δεκάδες τοπικά δημοσιεύματα ταυτόχρονα με δηλώσεις τοπικών παραγόντων.
Πολλοί εξ αυτών προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ -αλλά και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- που δηλώνουν υποψήφιοι βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ εκδίδουν σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις για να βάλουν φρένο σε βιαστικούς και επίδοξους υποψήφιους βουλευτές. Μεταξύ των οργανώσεων αυτών είναι οι νομαρχιακές επιτροπές σε Εβρο, Δωδεκάνησα, Κόρινθο, Κοζάνη, Ημαθία, Αργολίδα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία κ.α.
Στο μπαράζ δημοσιευμάτων απάντησε μέσα από το Facebook και ο υπεύθυνος οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, λέγοντας ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία επιλογής υποψηφίων και «ας μη ''χαίρονται'' πρόωρα διάφοροι και εμείς μην πέσουμε στην παγίδα να χάσουμε 4 μήνες συζητώντας ποιος να 'ναι και ποιος όχι». Πρόσθεσε πως τα ψηφοδέλτια θα κλείσουν στην ώρα τους και θα είναι ανοικτά σε όσους δίνουν τη μάχη για την ανατροπή, πλυντήριο όμως δεν θα γίνουμε για κανέναν λόγο».
Στις ανακοινώσεις τους οι νομαρχιακές οργανώσεις τονίζουν -με αφορμή δημοσιεύματα ή δηλώσεις υποψηφίων- ότι «κάθε ονοματολογία είναι αυθαίρετη, ανυπόστατη» παραπέμποντας στις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων που προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ορισμένες οργανώσεις στις ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι το ενδιαφέρον που καταγράφεται «τιμά τον ΣΥΡΙΖΑ» για να επισημάνουν -όπως στον Εβρο- ότι ακούγονται στελέχη κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι «ο λαός κάθε άλλο παρά ενδιαφέρεται για τις φιλοδοξίες και το βόλεμα προσώπων-συμβόλων της προηγούμενης περιόδου, που δεν κάνουν ούτε την ελάχιστη αυτοκριτική».
Ανησυχία
Η ονοματολογία και όσα συμβαίνουν στην περιφέρεια ανησυχούν την Κουμουνδούρου, η οποία εκτιμά ότι κάθε άλλο παρά βοηθά στην παρούσα συγκυρία η ανάδειξη ενός θέματος, πριν δοθεί το πράσινο φως για συζητήσεις στις τοπικές οργανώσεις. Ωστόσο, η ονοματολογία πήρε έκταση και με την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι τοπικές οργανώσεις πρέπει να προετοιμαστούν για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων καθώς εκτιμά ως απώτερη ημερομηνία εκλογών τις αρχές του 2015.
Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος σε περίπτωση υποψηφιότητας μη μέλους του ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται η έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής. Η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών γίνεται με απόφαση των νομαρχιακών οργανώσεων και η ΚΕ έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών τους.
Με αυξημένη πλειοψηφία 70% και σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή. Πάντως, η συζήτηση για τις συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα έχει παραπεμφθεί σε «ειδική» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αν και ήδη τάσεις και ρεύματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ «άτυπα» συζητούν για τους πιθανούς υποψήφιους που θα προτείνουν όταν έρθει η ώρα. Μια διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς κάθε συνεργαζόμενος ο οποίος έχει επιρροή στην τοπική κοινωνία ή και σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως Αττική και Θεσσαλονίκη, πιθανόν να «κόβει» κομματικά στελέχη στον δρόμο προς τη... Βουλή.
Του κ.Π.Τσούτσια





http://greece-salonika.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...