Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΣΚΙΖΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ... MEMORANDUM....


Σκίζουν μνημόνια και υπογράφουν... Memorandum Τι προβλέπει το πρόγραμμα που σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. 
Αν και ο πρωθυπουργός διαμηνύει συνεχώς ότι η χώρα μας βγαίνει από το μνημόνιο, οι δανειστές φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη και ξεκαθαρίζουν πως η αυστηρή επιτήρηση θα συνεχιστεί....
Το νέο πρόγραμμα μπορεί να μην ονομάζεται μνημόνιο, αλλά θα έχει εξίσου αυστηρούς όρους. Η νέα ονομασία θα είναι: Ενισχυμένη και υπό όρους πιστωτική γραμμή. Το πρόγραμμα ECCL που ολοένα ακούγεται περισσότερο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο οπλοστάσιο των προληπτικών πιστωτικών γραμμών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και προβλέπεται και υπογραφή Memorandum of Understanding (MoU) το γνωστό μας δηλαδή μνημόνιο.
Η πιστωτική γραμμή θα έχει διάρκεια ενός έτους, με δυνατότητα δύο εξάμηνων ανανεώσεων.

Τι περιλαμβάνει το ECCL
Η ενισχυμένη γραμμή πίστωσης περιλαμβάνει:
•         Εκθέσεις προόδου ανά τρίμηνο,
•         Συνδρομή του ΔΝΤ (δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο τρόπος),
•         Ειδικό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας με μηνιαίες πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση
•         Ασκήσεις προσημείωσης για τις τράπεζες
•         Ευρύ ανεξάρτητο έλεγχο των λογαριασμών της κεντρικής κυβέρνησης (δημοσιονομικός έλεγχος).
•         Τακτικές αποστολές επιθεώρησης του κράτους υπό επιτήρηση από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν.
Όπως προβλέπεται από το καταστατικό, η αποστολή θα γνωστοποιεί κάθε τρίμηνο το πόρισμά της στο διοικητικό συμβούλιο του ESM για να αξιολογεί, ιδίως αν χρειάζονται νέα μέτρα.
Αν το κράτος αποκλίνει, τότε η γραμμή “κλείνει” και μετά δίδεται ως επιλογή για το κράτος, να ζητήσει τακτική στήριξη “με ένα πλήρες πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής”.
Από τη στιγμή που θα εγκριθεί το ECCL, η χώρα που το έχει ζητήσει θα βρεθεί αυτομάτως υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να διαμηνύουν πως τα μνημόνια τελειώνουν, αλλά η αλήθεια είναι πως η επιτήρηση θα συνεχιστεί και μάλιστα με πολύ αυστηρούς όρους.

newsbomb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...